Gå til innhold

Kan gammelt fiskegarn gjøre en Kia mer bærekraftig?

I flere år har Kia brukt bærekraftige materialer i produksjonen av bilene sine. For eksempel ble det brukt Bio- plast allerede på e-soul i 2014. Lenge før fokuset på bruk av mer bærekraftige materialer kom høyt på klimaagendaen. Nå tas dette flere steg videre. Kommende EV9 er første Kia ut som vil inneholde de såkalte «10 must -have». 10 elementer for mer bærekraftig mobilitet.

Skinn er et eksempel på et materiale som i fremtiden fases ut. Inn kommer resirkulert fiskegarn, plantebaserte komponenter, stoffer laget av resirkulerte plastflasker og Bio- lakk. Investering i utprøving av nye materialer fortsetter. Innen 2030 skal 20% av all plast i en Kia være resirkulert. I 2045 skal produksjonen være karbonnøytral.

-Dette er åpenbart viktig for kloden, men også viktig for et merke som vil være med i vurderingen når folk skal velge ny bil. Hvorfor skal kunden velge et merke som ikke har fokus på å gjøre produksjonen sin mer bærekraftig, spør Christian Lagaard, kommunikasjonssjef i Kia Bil Norge.

Med dagens økte satsing på gjenbruk av materialer vil utviklingen gå raskt. Nylig lanserte Bertel O. Steen sin bærekrafts rapport og selskapet holder et stort fokus på bærekraft.

-Vi synes det er veldig spennende å se hvor mye Kia gjør på denne fronten nå og er stolte av å har dette merket i porteføljen vår, sier Ingrid Haaskjold, leder for bærekraft i Bertel O. Steen.

Her er Kia sin «10 must- have» – liste for mer bærekraftig mobilitet.

1. Bioplast

Bioplast er et innovativt plastmateriale som kan lages av ulike typer fornybar biomasse, for eksempel vegetabilske oljer, maisekstrakt, sagflis og sukkerrør. Bruk av bioplast bidrar til mindre bruk av fossile brennstoffer, mer diversifisert innkjøp og mindre eksponering for uønskede kjemikalier.

I tillegg til å være bærekraftig er bioplast et anvendelig og slitesterkt materiale som er godt egnet for bruk i mange innvendige komponenter. I EV9 finner du blant annet bioplast i instrumentpanelet, midtkonsollen, stolpene og dekoren.

2. Resirkulert plast fra forbrukeravfall

Dette er plast som er laget av resirkulerte i stedet for nye materialer.

Denne nyskapende prosessen gir flere fordeler i hele produksjonssyklusen. For det første reduserer det mengden plastavfall som ender opp på deponier eller forurenser miljøet, betydelig. For det andre bidrar resirkulert plast fra forbrukeravfall til å bevare ikke-fornybare ressurser ved å redusere behovet for nye materialer i produksjonen.

I den nye Kia EV9 er denne plasttypen blant annet brukt i dørdekoren. Bruken av resirkulert plast fra forbrukeravfall i EV9 er et proaktivt tiltak som bidrar til avfallsreduksjon og regenerering av deponiområder.

3. Bio-polyuretan

I arbeidet med å fase ut bruken av skinn har Kia kommet frem til at bio-polyuretan er den optimale erstatningen ettersom det bidrar til å redusere det samlede karbonutslippet og er laget av plantebaserte materialer.

Bio-polyuretan er ikke bare et bærekraftig alternativ, men også et materiale som bidrar til høy sittekomfort. Bio-polyuretan er slitesterkt og gir god støtte og polstring. Materialet brukes i seter og innvendige kledninger i den nye Kia EV9.

4. Stoffer av resirkulerte plastflasker

Polyetylentereftalat (PET) er et plastmateriale som er enkelt å gjenvinne. Det brukes blant annet i plastflasker og klær.

Materialet har høy bestandighet overfor støt, fuktighet og løsemidler. Det er derfor godt egnet som innvendig kledning i biler. I tillegg til resirkulerte plastflasker bruker Kia også resirkulert garn i materialet som brukes i kupeen i den nye Kia EV9.

Du finner det blant annet i setene, taktrekket, solskjermene, dekoren og hodestøttene. Det brukes minst 70 resirkulerte flasker i hver EV9.

5. Tepper av resirkulerte plastflasker

Kia bruker også resirkulerte plastflasker i produksjonen av tepper. I tillegg brukes resirkulerte fiskegarn.

Dette er ikke bare en helt ny måte å bruke avfall på, men setter også fokus på forurensningen av hav med fiskegarn som er kastet eller mistet. Dette er et stort miljøproblem som ødelegger liv i havet over hele verden. Om lag 640 000 tonn fiskeredskaper ender opp i havene hvert år. Det fører til at utallige havdyr dør, blant annet sjøfugl, hvaler og seler.

Gjennom å bidra til at forlatt fiskeredskap fjernes fra havene og resirkuleres er Kia med på å hindre at plastpartikler fra nedbryting av fiskeredskaper spres i havene og å begrense innvirkningen de har på de viktige økosystemene i havene.

Gulvet i den nye Kia EV9 er dekket med tepper laget av resirkulerte plastflasker og fiskegarn.

6. Bio-polyuretanskum

Polyuretanskum er et allsidig materiale med mange bruksområder. Det brukes blant annet i sportsutstyr og som isolasjon i romferger. Det er svært slitesterkt og har gode kompresjonsegenskaper. Derfor er det godt egnet som polstring, blant annet i møbler, madrasser og sko.

Kias bio-polyuretanskum inneholder naturlige oljer og er like holdbart og elastisk som vanlig polyuretan, men påvirker miljøet i mye mindre grad.

Bio-polyuretanskummet brukes i hodestøttene i den nye Kia EV9.

7. Bio-lakk

Bio-lakk er mer bærekraftig enn alternativene som er laget av råolje, og reduserer det kjemiske avfallet fra produksjonsprosessen.

Kias bio-lakk er laget av rapsolje, en vegetabilsk olje som er mye brukt i matvarer, biodrivstoff, maling, kosmetikk og legemidler.

Bio-lakk brukes i bryterpanelene i dørene i den nye Kia EV9. Det reduserer miljøpåvirkningen uten at det går på bekostning av kvaliteten.

8. Lakk uten BTX

Kia har valgt å bruke lakk uten benzen, toluen og xylen (BTX) for å unngå å skade miljøet.

Lakken uten BTX gir like god beskyttelse og finish som vanlig lakk, og bidrar til å redusere bruken av forurensende kjemikalier.

I kupeen til den nye Kia EV9 er det nesten utelukkende brukt BTX-fri lakk, unntatt på vindusbryterpanelene, der det er brukt bio-lakk.

9. Garn av resirkulerte plastflasker

Kia bruker også garn laget av resirkulerte plastflasker.

Til sammen brukes over 70 resirkulerte plastflasker i den nye Kia EV9.

Garn av resirkulerte plastflasker brukes blant annet i setesømmene.

10. Filt av resirkulerte plastflasker

Filt laget av resirkulerte plastflasker er både mykt og slitesterkt. Det er viktige egenskaper på steder der alt fra bagasje til kjæledyr transporteres.

PET absorberer lyd godt og reduserer derfor overføringen av lyd fra bagasjerommet til resten av bilen. Det gir økt kjørekomfort.

Filt av resirkulerte plastflasker brukes i bagasjeromstildekningen i den nye Kia EV9.