Gå til innhold

Kias helelektriske konsept-SUV, Kia Concept EV9

Pressemelding fra Kia Norge 18.11.2021
  • Etter lanseringen av EV6 setter Kia Concept EV9 tonen for neste modell i Kias elbilsatsing
  • Den helelektriske konsept-SUV-en følger opp Kias visjon om å bli en «leverandør av bærekraftige mobilitetsløsninger»
  • Den dristige, kantete utvendige designen til Concept EV9 er basert på Kias nye designfilosofi, «Opposites United»
  • Den innvendige designen henter inspirasjon fra vannelementet i «Opposites United» og bringer omgivelsene inn i kupeen

EV6 høstet mye ros internasjonalt da den ble lansert. På bilutstillingen AutoMobility LA var det den helelektriske konsept-SUV-en Kia Concept EV9 som stakk av med oppmerksomheten.

Concept EV9 gir en tydelig pekepinn på hvordan den neste elbilmodellen fra Kia vil se ut. Konseptbilen er et godt eksempel på hvorfor merket er blitt ledende på utvikling av attraktive, teknisk avanserte nullutslippsbiler.

I likhet med EV6 er Concept EV9 bygd på Kias avanserte modulbaserte elbilplattform (E-GMP).

Concept EV9 følger opp selskapets visjon om å bli en leverandør av bærekraftige mobilitetsløsninger, som nylig ble presentert på det digitale arrangementet «Kia Sustainability Movement». Bilens design er inspirert av naturen, og det er brukt materialer gjenvunnet fra marint avfall.

SUV-en har fått en spennende utvendig design i tråd med Kias designfilosofi, «Opposites United».

Kias designteam lot seg inspirere av designprinsippet «Bold for Nature» i «Opposites United». Den helelektriske konsept-SUV-en har fått en særegen og dristig design som kombinerer det rasjonelle med det emosjonelle.

Concept EV9 er en allsidig elbil med mye avansert teknologi. Den er like godt egnet for kjøring i tett bytrafikk som for utflukter med familien til mer landlige områder.

«Kia Concept EV9 er nok en viktig milepæl for oss på denne utrolige reisen som startet på begynnelsen av året. Vi har hatt et klart mål om å bli en global leder innen bærekraftige mobilitetsløsninger. I dag er vi stolte av å vise verden vår konsept-SUV med avansert elektrisk drift uten lokale utslipp, innovativ utvendig design og en moderne, teknologibasert kupé», sier Karim Habib, direktør og leder for Kia Global Design Center.

Fremtidens former

Concept EV9 representerer en ny mulighet i SUV-segmentet. Concept EV9 er utviklet på den avanserte E-GMP-plattformen og er en familievennlig bil med avansert teknologi og helelektrisk drift uten utslipp under kjøring.

Den kombinerer røff utvendig design med et stilrent interiør med toppmoderne teknologi. Den imponerende designen til Concept EV9 tar utgangspunkt i Kias nye designfilosofi, «Opposites United», både innvendig og utvendig.

Concept EV9 er en robust og høyreist SUV inspirert av designprinsippet «Bold for Nature» i «Opposites United». Den store, praktiske SUV-en har plass til tre seterader.

Concept EV9 måler 4930 mm i lengden, 2055 mm i bredden, 1790 mm i høyden og har en akselavstand på 3100 mm. Sett fra siden gir den moderne, kantete designen den helelektriske SUV-en en enkel, men karakteristisk profil som er godt forankret i «Bold for Nature»-prinsippet i «Opposites United».

Den lave sideprofilen og de markante støtfangerne som er plassert høyt oppe på bilen, gir bilen et sportslig preg. Den lave sideprofilen fremhever støtfangerne og gir bilen et typisk SUV-preg. De skarpe, rene linjene skaper en flott kontrast til det muskuløse og kraftfulle uttrykket til Concept EV9. Den solide konstruksjonen er kombinert med en romslig og innbydende kupé preget av høy komfort.

Fra tigersnute til tigerfjes

På elbilene fra Kia er den ikoniske tigersnutegrillen blitt tolket på nytt. Så også på Concept EV9.

Elbiler trenger ikke grill. Concept EV9 har derfor i stedet fått et frontpanel i samme farge som resten av bilen, som hinter til prinsippet om bærekraftig mobilitet.

Bak frontpanelet skjuler det seg et intrikat stjerneskymønster som skaper stilfulle lyseffekter når det aktiveres. Disse lyseffektene understreker teknologipreget til den helelektriske SUV-en, samtidig som det skaper assosiasjoner til himmel og natur. Lyseffektene fungerer som «velkomstlys», og brukes også til å tilpasse lysene under kjøring. Stjerneskymønsteret inspirerte Kias designteam til å utforme vertikale kjørelys både foran og bak på bilen og dermed gi Concept EV9 en unik, enhetlig lyssignatur.

Nytolkningen av grillen og den digitale tigerfjesfronten har også resultert i en ny utforming av luftinntakene som reduserer luftmotstanden og gir bedre aerodynamikk.

I området ved luftinntaket på panseret er det et solcellepanel som kan brukes som strømkilde. Praktisk når det er langt til neste ladestasjon.

Takrelinger som kan felles inn i taket når de ikke er i bruk, optimerer luftstrømmen over bilen og bidrar også til bedre aerodynamikk. Takrelingene heves med et enkelt tastetrykk når det er behov for dem. Et toppmoderne kameraovervåkingssystem erstatter de vanlige sidespeilene. Det gir både bedre oversikt og bedre aerodynamikk.

Naturlig lys

Den trekantede D-stolpen bakerst i Concept EV9 er et spennende, stilfullt designelement som passer godt til SUV-ens skarpe linjer. Den innovative D-stolpen gjør også at sideruten bak har fått en spesiell utforming.

De maskinerte 22-tommers felgene fremhever Concept EV9s geometriske og robuste preg. En trekantet aerodynamisk del leder luftstrømmen rundt hjulet, samtidig som den skaper en spennende kontrast til det runde hjulet. Dette er et godt eksempel på praktisk bruk av designfilosofien «Opposites United» som legger til grunn at hver minste lille del skal inngå i en harmonisk helhet.

Concept EV9s heldekkende panoramatak er en tydelig referanse til designprinsippet «Bold for Nature» og gir en følelse av å være i ett med omgivelsene. I tillegg til å gi utsikt mot himmelen bidrar det også til økt velvære i kupeen.

Den elegante glasskonstruksjonen bringer naturen inn i bilen, enten solskinnet strømmer inn i kupeen, regnet trommer på glasset en mørk høstdag eller månen og stjernene lyser opp omgivelsene en skyfri vinterkveld.

Fleksibelt interiør

Interiøret i Concept EV9 er nøye gjennomtenkt med tanke på velvære, komfort og ro og kan tilpasses etter behov.

Den innvendige designen gjenspeiler den utvendige designen, og også her er påvirkningen fra «Opposites United»-filosofien og designprinsippet «Bold for Nature» tydelig.

Designen i den helelektriske SUV-en er inspirert av natur, bevegelse og stillhet. Utsikten mot himmelen gjennom panoramataket forsterker den lette og luftige følelsen.

Fra den interaktive 27-tommers vidvinkelskjermen i Concept EV9 styres blant annet medier, klimaregulering og andre komfortfunksjoner.

I Concept EV9 er det tradisjonelle rattet byttet ut med et futuristisk ratt som følger opp den visjonære innvendige designen og skaper et innovativt preg.

Innovative interiørmoduser

Concept EV9 har tre nyskapende interiørmoduser tilpasset forskjellige situasjoner og behov. Når Concept EV9 er i bevegelse, brukes «Active»-modusen, som gir både føreren og passasjerene en optimal kjøreopplevelse. De to andre modusene brukes når Concept EV9 står i ro.

I «Pause»-modusen blir kupeen til et oppholdsrom der passasjerene kan sitte ansikt til ansikt i behagelig dagslys fra det store panoramataket. Setene snus rundt, slik at personene som sitter på første og tredje rad, blir sittende vendt mot hverandre. Andre seterad felles ned og blir til et bord.

«Enjoy»-modusen gjør om kupeen til et åpent rom som er perfekt for avslapping. Her åpnes også bakluken, slik at alle i bilen får rikelig med luft og lys og kan beundre utsikten mens de sitter lunt og behagelig inne i den helelektriske SUV-en.

Med vann som inspirasjonskilde

Designen til Concept EV9 er inspirert av kontrastene i naturen. I utformingen av Concept EV9 har særlig vannelementet i «Opposites United»-filosofien, med stillhet, ro og velvære som bærende prinsipper, vært viktig. For eksempel er den dype karosserifargen inspirert av de store havdypene. Kombinasjonen av denne fargen og den rolige, klarblå himmelen som skinner gjennom hele interiøret, gir en fin balanse.

Vannelementet fikk også en fremtredende plass da Kias designteam skulle vurdere hvilke bærekraftige og økologiske materialer som kunne brukes i Concept EV9. Resirkulerte fiskegarn er brukt som materiale i gulvet, og setetrekkene er laget av resirkulerte plastflasker og resirkulert ull. I kupeen er det også brukt vegansk skinn, som er langt mer etisk og bærekraftig enn skinn fra dyr. Kia vil gradvis redusere bruken av ekte skinn i bilene sine.

Leverandør av bærekraftige mobilitetsløsninger

På Kia Sustainability Movement-arrangementet den 11. november la Kia fram visjonen om å bli en «leverandør av bærekraftige mobilitetsløsninger» og intensjonen om å gjøre hele selskapets verdikjede karbonnøytral innen 2045. Det tredelte målet om karbonnøytralitet innebærer forpliktelser knyttet til bærekraftig mobilitet, en bærekraftig planet og bærekraftig energi. Strategien omfatter alt fra logistikk og produksjon til bruk av bilene og avfallshåndtering. Concept EV9 er en viktig del i denne strategien. Konseptbilen gir en forsmak på hvordan Kias neste elbilmodell kommer til å bli.

Concept EV9 er å se på AutoMobility LA og LA Auto Show fra 17. til 28. november.